Безплатна доставка за поръчки над 50 лв.!

Mattisson Келтска морска сол финна 125 g

Mattisson Келтска морска сол финна 125 g

Тегло: 125.00 гр.

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за всички поръчки над 50 лева

виж повече>

Телефон за поръчка:
0887 101 305

Работно време:
Понеделник до Петък - 09:00 часа до 17:00 часа
Събота - 09:00 часа до 14:00 часа

Код: MT2046


„Цветето на солта" или Fluer de sel на Mattisson е келтска морска сол, която се добива ръчно от приливни басейни край бреговете на Франция, в едно от най-чистите кътчета на земята – провинция Бретан. Поради трудоемкото събиране, Fleur de sel е най-елитната и скъпа сол в света. Кристализира на повърхността на морската вода, след което крехките ѝ кристали се събират на ръка, без използването на метални инструменти и само през малък период от годината. На всеки 40 килограма келтска сива сол се добива само един или два килограма Fleur de sel, като тя е с абсолютно различна кристална структура от тази на другата сол. Древните римляни не са консумирали солта, която днес се нарича Fleur de sel, а са я използвали като лекарство, добавяйки я в мехлеми и тинктури.

 

Химичен състав

 

Деликатните солени листенца на Fleur de sel не се обработват по промишлен начин  и имат по-богато съдържание на минерали и други микроелементи. Fleur de sel задържа влагата също както едрата келтска сол. Влажността ѝ е около 10%, спрямо стандартните 0,5% в готварската сол. Съдържа натриев хлорид, калций, калий, магнезий и желязо. Особеният вкус се дължи на високите концентрации на желязо, магнезий и натриев хлорид.

 

Приложение

 

Fleur de sel е естествена сол, създадена от морето, слънцето и вятъра. Тя е истински, нерафиниран и без допълнителна обработка солен деликатес. След естественото изпарение, с помощта на слънчевите лъчи и вятъра, се образува слой, тънък като слана, с фини, пухкави, подобни на снежинки кристали, които се топят в устата. Тази необичайна сол е високо ценена и често се използва като финален щрих за различни видове храни. Що се отнася до ефекта й върху човешкото здраве, това е сол, богата на минерали. С необичайния си вкус и текстура, Fleur de sel е на голяма почит в кулинарията. Тя е толкова деликатна, че е невъзможно наистина да се осоли храна с нея. В същото време изостря и удължава сладките вкусове на десертите. Не се подлага на термична обработка и се добавя към храната непосредствено преди поднасянето. Поради високата си влажност, солта се разтваря бавно в устата и задържа вкуса за по-дълго време. Fleur de sel е подходяща сол за топли и студени ястия от месо, морски дарове, риба и зеленчуци. Чудесно се съчетава и с десерти, като финия морски вкус подчертава вкусовите характеристики на сладоледи, сладкиши и кремове, черен шоколад и плодове.

Съставки:  100% натурална келтска морска сол.

 

Хранителни стойности: (в 100 g)
Сол 80 g
Калций 0.2 g
Хлорид 54 g
Желязо 0.8 g
Калий 0.22 g
Магнезий 0.8 g
Сулфат 0.7 g
Цинк 0.3 g

 

Годност и партида: Маркирани на опаковката.

Производител: Mattisson Healthstyle, Холандия

Съхранение: На хладно и сухо място, далеч от директна слънчева светлина!  

За информация и поръчки: